Niklas Kämpargård föreläsning

Urbant Kaos – Så klarar du kriser i det moderna samhället

Inte sedan oljekrisen på 1970-talet har bristen på energi varit lika stor som idag, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Dessutom präglas vardagen av stigande elpriser, inflation, bristande lagerhållning och bolåneräntor som påminner om dem på 80-talet. Krig i Europa, rustande arméer och maktgalna män. Det är inte utan orsak som vi är oroliga.

Hur bör vi egentligen tänka för att inte känna oss uppgivna när snudd på allt vi gör är beroende av någon annan? Hur blir vi kvitt känslan av att vara fast i en struktur där vi inte kan påverka mycket mer än vår egen beredskap? I den här föreläsningen får du verktyg för att tänka förebyggande och välja rätt i en osäker värld, där falska rykten och medvetna påverkansoperationer initieras för att underminera vår trygghet och förändra vårt sätt att tänka. Vi bör givetvis säkerställa tillgången till rent vatten, fylla skafferiet med mat och planera för hur vi håller värmen i en krissituation. Dessutom behöver vi förbereda oss på olika scenarier långt innan de händer på riktigt. Så här gör du!

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Hur förberedd är du på en krissituation?

Har du funderat på vad som händer om strömmen går, om betalsystemen ligger nere och södra Europa drabbas av en besvärlig långvarig torka? Hur länge klarar du själv att försörja din familj på den mat som ni har hemma? Och hur löser du vardagliga utmaningar som transport, matlagning, värme, vatten och sanitet när inget annat fungerar? Känns det overkligt? Inte alls.

Det krävs exempelvis inte ett särskilt långt strömavbrott för att följderna snabbt ska bli besvärliga. På bara några timmar, åtminstone mitt i vintern, blir det kallt inomhus, spisen läger av och dator och internet fungerar inte alls. Dessutom går det inte att betala med digitala betallösningar och du kan förmodligen inte logga in på banken eller andra digitala plattformar som du är van att göra. Den elektrifierade kollektivtrafiken fungerar inte som normalt och människor har svårt att ta sig till och från arbetet. Hur skulle du agera i en sådan situation?

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Preppa Mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider

Vid en samhällsstörning eller krissituation kan det hända att tillgången på mat blir begränsad både på kort och lång sikt. Av den anledningen är det viktigt att alla hushåll har en beredskap av att klara sig på egen hand i åtminstone en vecka, gärna längre utan att behöva gå och handla. Men hur mycket mat behöver vi ha hemma och vilken typ av mat är allra bäst att lagra? Du får en rad handfasta tips och råd kring hur du klarar dig igenom en period med matbrist oavsett om du bor i lägenhet i stan eller i ett hus på landet.

Det många inte vet om Sverige är att vi bara är delvis självförsörjande på mat. Det innebär att tillgången på livsmedel snabbt kan bli besvärligt om transporterna söderifrån avstannar. Över tid är dessutom den svenska matproduktionen starkt hotad av brist på utsäde, drivmedel, konstgödsel, reservdelar och växtskyddsmedel. Kan det rentav återigen bli risk för svält i Sverige och vad kan vi göra för att redan idag förbättra den svenska matproduktionen?

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Storm, översvämning och torka - så klarar du vädrets utmaningar

Trots att Sverige är relativt förskonat från extremväder möter vi allt oftare väderfenomen som för bara femtio år sedan var mycket mer ovanliga. Återkommande stormar, översvämningar och torka får snabbt omfattande konsekvenser till följd av urbanisering, monokultur, utdikning och byggnationer på utmanande lägen. Dessutom varierar vattenflödet konstant.

I den här föreläsningen får du som fastighetsägare, markägare eller fritidshusägare konkreta tips på hur du kan öka din egen beredskap för olika väderfenomen och klimatförändringar. Du får ett antal handfasta råd kring hur du kan förbereda dig själv, familjen och grannarna på en rad utmaningar i extremvädrets spår och flera tips på hur du kan rusta hus, gård och egendom för olika väderfenomen, oavsett om du bor vid kusten eller mitt inne i skogen.

I grund och botten handlar all krisberedskap om att våga se hotbilder långt innan de inträffar. Som individ, företag och fastighetsägare är man nämligen betydligt bättre rustad om man gjort en grundlig konsekvensanalys – och agerat – utifrån de faror som framträtt. Ett bra tips är att se över sin egen situation och precisera olika potentiella faror både vad det gäller risken för stigande vattennivåer, torka och starka vindar.

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Krisberedskap ut ett historiskt perspektiv. Från undermålig till världsklass på bara några decennier. Hur mår den svenska beredskapen idag?

Det är lätt att tro att Sveriges krisberedskap och självförsörjningsgrad alltid varit högre och bättre än idag, men hur var egentligen Sveriges beredskap när andra världskriget bröt ut? Och vad var det som gjorde att svälten en gång var så omfattande att en tredjedel av Sveriges befolkning utvandrade till Amerika? Tillsammans gör vi historiska tillbakablickar för att försöka förstå dagens förutsättningar och vilka beslut som måste tas för att trygga framtidens krisberedskap.

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Lev som en bonde - hundratals sätt att klara sig själv

För bara femtio år sedan var betydligt fler svenskar involverade i vår dagliga matförsörjning. Idag har antalet mjölkgårdar minskar dramatiskt, men vi producerar fortfarande lika mycket mjölk. Gårdarna har blivit mer rationella, mer industriella och samtidigt mer sårbara. Dessutom befinner vi oss allt längre bort från matens ursprung och när priserna på mat stiger växer intresset för att odla och bruka jorden på egen hand. Vi vill helt enkelt äta mat som smakar bra och som har odlats med schyssta metoder utan att påverka miljön eller naturen negativt. Framför allt vill vi återigen bli en del av naturens kretslopp. De flesta av oss arbetar sällan fysiskt men tycks uppskatta dagarna på kolonilotten, utanför stugan eller i köksträdgården. Vi trivs helt enkelt med jord under naglarna.

Själv föddes jag på en liten gård i Blekinge för snart femtio år sedan. Jag lärde mig tidigt hur det lilla lantbruket fungerar, hur grödorna sås och hur djuren blir till. Helheten där allt är beroende av varandra för att fungera och skapa förutsättningar för en levande landsbygd. Det här var långt innan gårdarna började kallas för växtodlingsgårdar, utan egna djur, där man i stället förlitar sig på konstgödsel. Numera tror jag på en värld där allt fler människor börjar odla sig egen mat och står upp för naturens förutsättningar. Tänk grönska snarare än sten och betong, ängar och blomsterrabatter snarare än klippta gräsmattor och återvinning och hållbarhet framför nyproduktion. Odla där du står – hela Sverige består ju av fantastisk jord, som med näring, vatten och omtanke kan förvandlas till en prunkande köksträdgård. Att leva som en bonde är en god början och du väljer själv hur djupt du vill gå.

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Svemester - så reser du smart och hållbart i Sverige

Varför åka långt när i princip allting finns nära? I den här föreläsningen får du uppleva Sveriges fantastiska utbud av mäktiga naturområden, vackra städer, trevliga hotell och magiska paddelturer. Att resa hemomkring har blivit ett tydligt mål på allt fler människors bucketlist och på många håll syns långtgående satsningar på skogshotell, småskaliga restauranger och nåbar natur. I stället för att åka långväga för att spana efter vilda djur i Afrika ökar nyfikenheten på våra svenska. En bra start är att grunda upptäckarlusten på hemmaplan och ta del av det nära grannskapets alla möjligheter. Prova innovativa restauranger i grannstaden, ta tåget till Göteborg, cykla längs Göta Kanal eller boka en norrskenstur till Abisko. Och missa för allt i världen inte alla magiska småskaliga boenden i skogsbygden.

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Den giftfria trädgården

Att odla utan bekämpningsmedel är en sak, men hur gör man för att få en giftfri och hållbar och vacker trädgård? Utöver tips på hur du kan planera trädgården optimalt får du också lära dig hur du tillverkar egen jord, gödslar och planterar plantor som du dragit upp på egen hand. Dessutom får du lära dig hur du kan bygga miljövänligt och locka in djur, fåglar och insekter i trädgården.

Genom att planera trädgården efter markens och lägets förutsättningar kommer du inte bara att få en grönska där växterna trivs. Du kommer också att få tåliga växter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av skadedjur och sjukdomar. Med rätt kunskap får vi större skördar som smakar bättre. Att odla själv ger ekonomisk fördel och garanterar dessutom en attraktiv och giftfri omgivning som stimulerar till en bättre hälsa och ett friskare liv.

Gör en förfrågan

Niklas Kämpargård föreläsning

Enkelt att vara ute

Den som är ovan vid att tillbringa ledig tid utomhus har kanske svårt att förstå att tjusningen med att längta till helgens skogsutflykt. Inte nog med att det kan vara svårt att veta vart man ska ta vägen, det kan också vara utmanande att veta vilka saker som behövs. När man kan ge sig ut, vad man kan äta, dricka och var man eventuellt kan sova. När allt egentligen bara handlar om att våga. Det här är en föreläsning som enkelt friluftsliv där du får tips, råd och inspiration till några av Sveriges bästa naturupplevelser. Lär dig om allemansrätten som ger dig möjlighet att övernatta i skogen, hur du bygger ett vindskydd och hur du lagar mat över öppen eld. Utöver rena utrustningstips, orienteringsövningar och förslag på hur man kan hålla värmen får du också enkla tips på hur du kan uppleva Sveriges natur. Friluftsliv handlar i grund och botten inte om saker utan snarare om upplevelser och fina minnen. Den som en gång hittat ut i naturens fascinerade värld har oftast svårt att lämna den.

Gör en förfrågan

Referenser

"Föreläsningen motsvarade våra förväntningar. Vi var själva delaktiga i formuleringen av uppdraget med Niklas, för att  en föreläsning anpassad för oss!"

Leader Gute
Ideell Förening